ÇOCUKLARIN YETİŞKİNLER GİBİ AĞIR CEZALARA MARUZ KALMALARI İÇİN TCK.31.MADDESİ VE “MAJNO ŞERHİ”
ÇOCUKLARIN YETİŞKİNLER GİBİ AĞIR CEZALARA MARUZ KALMALARI İÇİN TCK.31.MADDESİ VE “MAJNO ŞERHİ”
SHU Nihat Tarımeri
Giriş
1.Kısaca ,AB süreci bağlamında başta TCK dahil yeni düzenlemelere ihtiyaç duyulmuştur.1889 tarihli İtalya (Zanardelli) Ceza Kanununun 1926 yılında 765 sayılı Türk Ceza Kanunu’ uyarlanmış olması ve 1930 yılında İtalya daki gelişmelerin Türkiye’ye bazı bölümler açısından yansıtılmış olması nedeniyle 1950 lerden beri yeni düzenlemeyi gerektirmiştir. Yine 1926 yılında Genç Türkiye Cumhuriyeti bağlamında İsviçre Yurttaşlık Kanunu (ZGB) nun 743 sayılı Türk Kanunun Medenisine uyarlanması önemli bir dönüm olup 1889 tarihli İtalyan Ceza Kanununun açıklamalar ile birlikte 1909 tarihinde Osmanlı Döneminde Osmanlıcaya ve daha sonra Türkçeye 1yorumlar ile birlikte çevrilmiş kanun bu süreçte temel bir kaynak olarak öne çıkmaktadır.
2.Roma Hukuk sistemi ve Katolik Kilisesi hukukuna dayalı Klasik Hukukun 1930 larda Pozitif(Dünyevi) Hukuka ve Hümanist Hukuka 1930larda bir çok ülkelerde dünüşmüştür.Bu dönüşüme rağmen çocuklarların yetişkinlerce cezalandırılması (54.madde) ve sahip olunan bakış ile 2005 yılına kadar 765 sayılı TCK yürürlükte olmuştur..Bu süreçte ve 1940 yıllarda da ki gelişmeler bağlamında 2Prof.Faruk Erim,Prof.Dr.Fikret Arık,Prof.Dr.Nurullah Kunter gibi insan hakları öncüleri de söz konusudur. Adalet Bakanlığında çocuklara yönelik bir tasarıda söz konusudur. Türk Ceza Kanunun 1930 lu yıllarda güncelenmesi gibi bir durum zaman zaman gündeme de gelmiştir. Bu süreçte Prof.Dr.Sulhi Dönmezer 3 aynı zamanda önemli aktörlerden birisidir.
3.Özellikle 1985 yılında TCK’na yönelik TBB de oluşturulan Komisyon başkanlığı ile başlayan yeni süreçte 2001 yılında bir taslağın Adalet Bakanlığına sunulduğu görülmektedir.Yine bilindiği gibi Prof.Dr.S..Dönmezer başlıklı çalışma Adalet Bakanlığınca ele alındıktan sonra bu metin 12.5.2003 yılında 4TBMM sevk edilmiştir. 2004 yılında Prof.Dr. Dönmezer’in hayatını kaybetmesi nedeniyle Adalet Komisyonunda alt bir komisyon kurulmuştur.Öğrencilerinden Doç Dr.Adem Sözüer dahil diğer iki akdemisyen 5 bu tasarıyı yeniden ele almıştır. TBMM de yer alan gelişmeleri de yansıtan bilgiler bağlamında Adalet Bakanlığında hazırlanan 502 maddeyi içeren metin 346 maddeye indirgenmiştir. “AB telaşıyla” hazırlanmış metinden bahsedilmektedir. Görüldüğü gibi çocuk ve gençler ile ilgili olarak “100-127 maddeler Sf.68-78) iptal edilerek bunun yerine TCK.31inci maddesine indirgenmiştir.26.9.2004 tarihinde TBMM kanunlaşmış 5273 sayılı TCK’nu da içeren metin ve gerekçelerin diğer metininde birlikte ele alınması önemli olup böyle bir nasıl reformdan bahsedilmiş olması, çocuklar ve bakış içinde ayrıca önemlidir.
4.Özellikle 1889 tarihli bakışı da yansıtan 765 6 sayılı TCK ‘da çocuklar ile ilgili 54 üncü maddenin aynen 31. madde de devam edilmesi ; böyle bir reform ve beceri ile de mümkün olması bu gerçekler arasındadır.Bu bakış ile birlikte çocuk ağır ceza hahkemelerinin kurulması da neden olan ÇKK.11inci maddesi bağlamında medeni hukuka dayalı koruma ve ceza hukuk açısından böyle bir ilişkinin aranılmış olması bu becerilerdendir.Aslında 1889 yılında bile sahip olmayan bir çağın ötesindeki bu bakış, reform adınının lekelendirilmesinin de örneği olabilmektedir.
1889 (Zanerdelli) İtalyan Ceza Kanunu ve “Majno Şerhi/Açıklaması”
5.Dolayısıyla 1858 yılından beri Fransız Ceza Kanunundan bazı uyarlamalarının da yer aldığı Osmanlı döneminde bir süreçte söz konusudur. Eski ceza kanunundaki kurallardan az da olsa yararlanıldığın da bahsedilmektedir. Böyle bir süreçte 1926 yılında bir kaç madde dışında aynı madde numaralarıyla uyarlanan 765 sayılı TCK ve Adalet Bakanı Zanerdelli tarafından İtalyan Parlamentosuna sunulduğu için aynı zamanda onun adı ile de anılan 1889 tarihli bu İtalyan Ceza Kanununun uygulayıcılar tarafından değerlendirilmesi ve anlaşılması amacıyla İtalyan Ceza Kanununun açıklamasına yönelik İtalyan Hukukçu Majno tarafından yayınlanan eser Adalet Bakanlığı tarafından 7 1927 yılında “Türk Ceza Kanunu Şerhi” olarak eski harflerle Osmanlıca yayınlanmıştır.
6.Türk Ceza Kanunun dayandığı ilkeleri, kaynak İtalyan yasasının hazırlanmasındaki geçici evreleri ve görüşleri yansıtması nedeniyle de bu eser 1977 yılında o günün Türkçesiyle Yargıtay tarafından “Ceza Kanunu Şerhi; Türk ve İtalyan Ceza Kanunları” başlığıyla dört cilt olarak yayınlanmıştır. 8 Çocuklar ile ilgili 54.maddesi dahil bazı bölümler tarihi de not edilmiş olup yaşanılan sorunlarının özünü ve /ya kaynağının bilinmesi amacıyla bu bilgiler dijitalleş ortamada yansıtılmıştır. Bu çalışma amacıyla ekte yer almaktadır.
EKTE DEVAM EDECEK