ÇOCUKLAR BUNLARI HAK ETMİYOR !!!
ÇOCUKLAR BUNLARI HAK ETMİYOR !!!
3.2.2021 tarihinde Adalet Bakanlığı tarafından düzenlenmiş “İNSAN HAKLARI EYLEM PLANI”n da yer alan 8. Amaç arasında suç işlemiş çocuk ve gençler ele alınmıştır.İnsan hakları açısından 2005 yılında yaşanılan aykırılıkları ve ağır mağduriyetlere maruz kalmaktadır.5395 sayılı Çocuk Koruma(ma)ma Kanunu ve Türk Ceza Kanununun 31. maddesi ile ortaya çıkan bazı uygulama ve bakış aşağıda yer almaktadır.
Bir taraftan Türkiye de 23 Nisan çocuk bayramını kutlamaktan bahsetmekteyiz. Bunun için de gurur duyuyoruz.Çocuk Haklarından da özellikle söz edilirken çocukların hala çocukluğunun çalınmasını göz ardı ederken bu ayıba ortak olunmaması için “ARTIK YETER” demenin de uzağındayız.
Yine bu sene 23 Nisan çocuk bayramı kutlanacaktır.Fakat çocukluğunu hatırmaktan kaçınan yetişkinler çocukların gözlerine nasıl bakacaklar. En azından bugünlerde çocukları hatırlarken güçsüz ve savunmasız bırakılan çocuklar için ortaya çıkan aykırılıkların, istismar dahil ayıpların ortadan kaldırılması için çığlıktır.
İnsanlık değerlerinin de yok edebilmesine ve bir toplumun geleceğinin karartılması nedeniyle gerçeklerle yüzleşmek ve utanma için de bir davettir.
Endişeden,kaygıdan uzak bakışlar ile savunmasız çocukları artık kandırmayalım..
İçten olalım ve evrensel değerlere dayalı çocukları koruyalım.Yanında olalım.
Görev ve sorumlulukları yerine getirmek yerine çocuk hakları adına istismar etmeyelim.
Çocukların cinsel istismarının da araç olmaması için ARTIK YETER !!!
Hemen çocuk hakları ,hemen çocuklar korunsun.. 22.Nisan 2021.
SHU Nihat Tarımeri
2005 YILININDAN BERI ÇOCUK KORUMA ADINA GÖZ ARDI EDİLEN VE YOZLAŞTIRILAN BAZI UYGULAMALARA/BAKIŞA YÖNELİK BİLGİ NOTU
ÇHS VE YARGILAMA HAKKI BOYUTU (Mad.40)
1.Bilindiği gibi Türkiye de çocukların ve gençlerin yetişkinler dışında yargılanmasının engellenmesi 1940’lardan beri ve halen devam etmektedir. Çocukların korunması yerine bu durumun engellenmesi amacıyla çocuk mahkemeleri ancak 1979 yılında yasal düzenlemelere yansıtılmıştır. Fakat bu süreçte çocuk mahkemeleri birkaç il dışında kurulmamıştır. TCK açısından ayrı bir düzenleme söz konusu olmadığı gibi 14-18 yaş grubundaki gençlerin yetişkinler gibi yargılanması, yetişkinlere öngörülen cezalardan yaş durumuna göre indirim yapılarak uygulanması hedeflemektedir. Bu hedef adalet ve hukuk adına bir beceri olarak zannedilmiştir. Bu süreçte cezalandırmaya odaklı 1889 tarihli İtalyan Ceza Kanunu 1926 yılında TCK’na uyarlanmıştır. Çağdan uzak bakış ile çocuk ve gençler 2005 yılına kadar yetişkinler gibi yargılanması aynı zamanda bir uygarlık noktası olmuştur.
EKTE DEVAM EDİYOR..
NOT: İki yazının birlikte ele alınması önerilmektedir.
5395 SAYILI “ÇOCUK KORUMA(MA) KANUN”NU VE “TBMM” DE Kİ TUTANAKLAR;