ÇOCUK BAYRAMINDA ÇOCUKLARIN NASIL KORUNMADIĞININ ÖRNEĞİ …
ÇOCUK BAYRAMINDA ÇOCUKLARIN NASIL KORUNMADIĞININ ÖRNEĞİ …
23 Nisan Bayramı nedeniyle çocukların makamlarını geçici olarak vermesi şeklinde bir uygulama çocuklara gösterilen saygı ile ilgilidir.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca böyle bir uygulamada gerçekleşmiştir. Bu uygulama aynı zamanda görüldüğü gibi çeşitli tepkilere de neden olmuştur.[1]
Tepkiler bağlamında öncelikle Cocuk Hakları Sözleşmesi,Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve de Avrupa Sosyal Şartı bağlamında uygun ve tutarlığın aranılması gereken 5395 sayılı Çocuk Koruma Kanunu [2] ve Türk Ceza Kanunun [3] da yer alan düzenlemelerin özellikle ÇKK’nun 44 . maddesinin birlikte ele alınması gerekmektedir.Bu maddenin gereğinin de yapılması zorunlu kılmaktadır.
Ortada çıkan bu durum herkesi ve başta taraf ve müdahil olan tüzel kişi ve kurumlarıda ilgilendirmektedir.
Çocukların korunması için yetki ve yetkinliğinin önemini de öne çıkarmaktadır
Çocukların her ortamda araç ve istismar edilmemesi için bilgilerinize sunulur.
SHU Nihat Tarımeri
[1] https://www.izmirbarosu.org.tr/HaberDetay/2306/aile-ve-sosyal-hizmetler-bakani-derya-yanik-derhal-istifa-etmelidir
CHP’li vekillerden Bakan Yanık’a: Derhal istifa etmeli (karar.com)
https://www.sozcu.com.tr/2021/gundem/bakan-yanikin-sozleri-sosyal-medyada-tepki-cekti-6393510/
[2] 5395 SAYILI ÇOCUK KORUMA KANUNU
Yer alan Temel ilkeler
Madde 4- (1) Bu Kanunun uygulanmasında, çocuğun haklarının korunması amacıyla;
- Çocuğun yaşama, gelişme, korunma ve katılım haklarının güvence altına alınması,
- Çocuğun yarar ve esenliğinin gözetilmesi,
- İnsan haklarına dayalı, adil, etkili ve süratli bir usûl izlenmesi,
- Çocuklar hakkında yürütülen işlemlerde, yargılama ve kararların yerine getirilmesinde kimliğinin başkaları tarafından belirlenememesine yönelik önlemler alınması,
ÇOCUK KORUMA KANUNUNA GÖRE VERİLEN KORUYUCU VE DESTEKLEYİCİ TEDBİR KARARLARININ UYGULANMASI HAKKINDA YÖNETMELİK MADDE
GİZLİLİK
MADDE 26 – (1) Çocuklara ilişkin koruyucu ve destekleyici tedbir kararlarının alınması ile uygulanmasına ilişkin tüm süreçlerde çocuğun avukatı hariç olmak üzere çocuğun kimliği, adresi, fotoğrafları, yaşadığı travmalar gibi çocuğa ve yakınlarına ait her türlü bilgi ve bu bilgilerin yer aldığı rapor ve belgeler ile kayıtlar gizli tutulur. Yazışmalar gizlilik ilkesine uygun bir şekilde gerçekleştirilir.
Yine ÇKK.44 Maddesi
Kamu görevlisi
Madde 44- (1) Bu Kanun kapsamına giren görevlerle bağlantılı olarak kamu görevlileri hakkında 2.12.1999 tarihli ve 4483 sayılı Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkında Kanun hükümleri uygulanmaz.
[3] TCK : Görevi Kötüye Kullanma Suçu
TCK Madde 257
(1) Kanunda ayrıca suç olarak tanımlanan haller dışında, görevinin gereklerine aykırı hareket etmek suretiyle, kişilerin mağduriyetine veya kamunun zararına neden olan ya da kişilere haksız bir menfaat sağlayan kamu görevlisi, altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
(2) Kanunda ayrıca suç olarak tanımlanan haller dışında, görevinin gereklerini yapmakta ihmal veya gecikme göstererek, kişilerin mağduriyetine veya kamunun zararına neden olan ya da kişilere haksız bir menfaat sağlayan kamu görevlisi, üç aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Suçu bildirmeme
(İptal: Anayasa Mahkemesinin 30/6/2011 tarihli ve E.:2010/52, K.:2011/113 sayılı Kararı ile.; Değişik: 2/7/2012-6352/91 md.)
(1) İşlenmekte olan bir suçu yetkili makamlara bildirmeyen kişi, bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
(2) İşlenmiş olmakla birlikte, sebebiyet verdiği neticelerin sınırlandırılması halen mümkün bulunan bir suçu yetkili makamlara bildirmeyen kişi, yukarıdaki fıkra hükmüne göre cezalandırılır.
(3) Mağdurun onbeşyaşını bitirmemiş bir çocuk, bedensel veya ruhsal bakımdan engelli olan ya da hamileliği nedeniyle kendisini savunamayacak durumda bulunan kimse olması halinde, yukarıdaki fıkralara göre verilecek ceza, yarı oranında artırılır.(1)
(4) Tanıklıktan çekinebilecek olan kişiler bakımından cezaya hükmolunmaz. Ancak, suçu önleme yükümlülüğünün varlığı dolayısıyla ceza sorumluluğuna ilişkin hükümler saklıdır.
Kamu görevlisinin suçu bildirmemesi
(1) Kamu adına soruşturma ve kovuşturmayı gerektiren bir suçun işlendiğini göreviyle bağlantılı olarak öğrenip de yetkili makamlara bildirimde bulunmayı ihmal eden veya bu hususta gecikme gösteren kamu görevlisi, altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
(2) Suçun, adlî kolluk görevini yapan kişi tarafından işlenmesi halinde, yukarıdaki fıkraya göre verilecek ceza yarı oranında artırılır.