
ÇOCUK KORUMA(MA) KANUNU- 2
ÇOCUK KORUMA(MA) KANUNU -2
Avrupa Birliği sürecinde yeni yeni yasalar bildiğiniz gibi düzenlenmiştir.Bu bağlamda çocukların yetişkinler tarafından yargılanmaması ve korunması amacıyla 1.7.2005 tarihinde 5395 sayılı Çoçuk Koruma Kanunu yürürlüğe girmiştir. https://www.mevzuat.gov.tr/MevzuatMetin/1.5.5395.pdf
Türkiye de medeni(yurttaşlık) hukuku açısında korunmasının çocuk ceza mahkemelerce mümkün olduğu bu düzenleme adalete ve hukuka bakışını da yansıtmıştır. Bu bakış ile çocuk ağır ceza mahkemelerinin kurulmasıyla çocukların ağır ceza maruz kalmalarını da sağlayan kanundur.
2005 yılından beri kanunun sürecini takip eden çocuk dostlarından biri olarak 5395 sayılı kanun özellikle 1942 yılında yapılmış açıklamaya dayalı olarak ele alınmıştır. “ÇOCUK KORUMA (MA) KANUNU” ; SABEV Yayınları; 1. basım (1 Ağustos 2007) tarafından yayınlanmış tır.
Yine bunun devamı olarak “ÇOCUK KORUMA(MA)KANUNU-2” SABEV Yayınları 1.baskı (1.1.2008) yayımlanmıştır.
Her sene 500-600 bin lekelendirilmiş çocuğun korunduğu ve adalet sağlandığı iddia edilen kanun söz konusudur. Çocukların yarısının genel mahkemeler de yargılandığı böyle bir adaletten bahsedilmektedir.Çocukların korunması adına halen yoğun bir şekilde yaşanılan sorunlar nedeniyle ve bu çalışmanın devamı olan iki çalışmanın da böyle bir ortamda yayımlanmasını bir görev yapmıştır.
Bu kitabın arka kapağı ise “Avrupa Birliği sürecinde başta “çocuk” olmak üzere yurttaşlara yönelik hukuk düzeninin AB normlarına uydurulması ve uygulanması kolay olmuyor. Değişmek ve yenilenmek odakta insan olunca daha zor…
“Birey” odaklı çağdaş hukuk anlayışının benimsenmesi birçok toplumsal sorunla mücadelede de izlenecek yolu aslında önümüze sunuyor. Öte yandan hiç de uygun olmayan örneklere de rastlamak mümkün. En olumsuz örneklerden birisi, 2005 yılından beri yürürlükte bulunan Çocuk Koruma Kanunu. Çağdaş görünüm altında eski alışkanlıkları aynen devam ettiriyor. Hatta eskiyi bile aratacak biçimde! Çocuk hakları, çocuğun korunup kollanması ve de çağdaş anlamda yargılanması yasada aksıyor. Ne acı ki, uygulamanın sakıncalı yönlerini basında yer alan kimi haberlerden de izliyoruz.
Yeni çıkarılan Çocuk Koruma Kanunu neler getiriyor? Çağdaş ögeler içeriyor mu? İnsan hakları ve çocuk duyarlığına uygun düzenlenmiş mi? Kendisine temel olan Birleşmiş Milletler Pekin Kuralları ile uyuşuyor mu? Türkiye’de yürürlüğe giren denetimli serbestlik uygulaması nasıl ve hangi temel ölçütlere göre yapılmalı? Bu alanda çalışan sosyal çalışmacı (sosyal hizmet uzmanı), psikolog, öğretmen, eğitmen, hukukçu vb. tüm mesleklerin evrensel değerlere ve çağdaş hukuk normlarına uygun temel bakış kazanmalarını sağlayacak bir kitap. Bu kitapta, çocuk koruma ve çocuk yargılamasının bu yasa ile nasıl aksadığını göreceksiniz. Çocuğun yargılanmadığı, cezalandırılmadığı bir çağdaş dünyada biz çocuklarımızı hala “çocuk ağır ceza mahkemelerinde” yargılamayı hukuk kuralı yaptığımızı görerek hayretler içinde kalacaksınız. Oysa yargılama en erken gençten başlamalı. Ceza değil birey ve eğitim odaklı olmalı. Nihat Tarımeri, tartışmaya açılması gereken bu konuya tüm duyarlılığıyla yaklaşıp Türkiye’nin düzeyini ve içtenliğini sorguluyor. (İlgili yasa ve yönetmelikler de kitapta yeralıyor.)
Nihat TARIMERİ, değişik ülkelerdeki zengin mesleki deneyimlerinin süzgeçinden geçirdiği bilgisini tüm duyarlılığı ile çocuk ve gençlik hukuku alanındaki yasa ve uygulamaları da göz önüne alarak harmanlıyor. Ve basında da yeralan kimi haberlerden yola çıkarak bir durum tespiti yapıyor. Çocuk hukuku alanında birçok karşılaştırmayı kapsayan ikinci kitabı sosyal meslek elemanları ve de disiplinlerarası çalışmayı ilke edinmiş hukuktan sosyal hizmete birçok disiplini aynı masaya toplamakta ve Türkiye’nin konuyla ilgili samimiyetini sorgulamaktadır.
Konuyla ilgili alanda faaliyet yapan sivil aktörler için de öğretici bir kaynak…”
Sonsözünde ise:
“Daha güzel bir dünya istiyoruz”:
Bize yardım edin / Terörist, anarşist değiliz
Sizin çocuklarınızız
Hayal kuruyoruz… Öldürmeyin hayallerimizi
Hız aldık… Kesmeyin hızımızı
Hatırlayın…/ Bir zamanlar siz de gençtiniz
Şimdi paranın peşindesiniz, sırf gösteriş ilgilendiriyor sizi/ Şişmanladınız, saçlarınız
döküldü /
Unuttunuz her şeyi
Bizi desteklemenizi beklerdik
İlgilenmenizi…
Bir kere olsun iftihar etmenizi bizimle
Boşuna… / Yalan hayatlar yaşıyorsunuz, başınızı öne eğdiniz
Pantolonlarınızı bile indirdiniz
Öleceğiniz günü öyle bekliyorsunuz
Hayal kurmuyorsunuz, aşık olmuyorsunuz, yaratıcı değilsiniz
Sadece satın alıyor ve satıyorsunuz
Her yerde maddecilik. Sevgi yok.
Sahici olan hiçbirşey yok hiçbir yerde
Nerede velilerimiz… Nerede onca sanatçı
Niye bizi korumak için sokaklara dökülmüyorsunuz
Öldürüyorlar bizi burada
Yardım edin
İmza: Çocuklar
Not: Daha fazla gaz bombası fırlatmayın bize. Biz kendiliğimizden de ağlamasını biliriz.
(2008 de Atina’da polis kurşunu ile hayatını kaybeden 16 yaşındaki Aleksis Grigoropulos’un cenaze töreninde okunan ve bir yaşıtı tarafından yazılan şiir. (ÇOCUK KORUMA(MA KANUNU/2 SF.481)
23 Nisanda Çocukların Bayramını kutlamak ve
Evrensel bir çocuk koruma sistemi ile iyi okumalar.
SHU Nihat Tarımeri
Zürih Gençlik Savcılığı (eski) Sosyal Hizmet Uzmanı
EK DİĞER KİTAPLAR: ÇOCUK KORUMA(MA) KANUNU -1
https://www.cocukkorumaturkiye.com/cocuk-korumama-kanunu-1/
ÇOCUK KORUMA(MA) KANUNU -3
Kaynak: https://sosyalhizmetuzmanlari.com/makale/oku/1276/cocuk-korumama-kanunu–2