ÇOCUK KORUMA(MA) KANUNU-1
ÇOCUK KORUMA(MA) KANUNU -I
Avrupa Birliği sürecinde yeni yeni yasalar bilindiği gibi düzenlenmiştir.Bu bağlamda çocukların yetişkinler tarafından yargılanmaması ve korunması amacıyla 1.7.2005 tarihinde 5395 sayılı Çoçuk Koruma Kanunu yürürlüğe girmiştir. https://www.mevzuat.gov.tr/MevzuatMetin/1.5.5395.pdf
Türkiye de medeni(yurttaşlık) hukuku açısında korunması çocuk ceza mahkemelerce mümkün olduğu bu düzenleme hukuka ve adalete bakış ile sağlanmıştır. Bu bakış ile aynı zamanda çocuk ağır ceza mahkemelerinin kurulmasıyla çocukların ağır ceza maruz kalmaları mümkün kılmıştır.
2005 yılından beri kanunun sürecini takip eden çocuk dostlarından biri olarak 5395 sayılı kanun özellikle 1942 yılında yapılmış açıklamaya dayalı olarak ele alınmıştır. “ÇOCUK KORUMA (MA) KANUNU” ; SABEV Yayınları; 1. basım (1 Ağustos 2007) tarafından yayınlanmıştır.
Her sene 500-600 bin lekelendirilmiş çocuğun korunduğu ve adalet sağlandığı iddia edilen kanun söz konusudur. Çocukların yarısının genel mahkemeler de yargılandığı böyle bir adalet söz konudur.Çocukların korunması adına halen yoğun bir şekilde yaşanılan sorunlar nedeniyle ve bu çalışmanın devamı olan iki çalışmanın da böyle bir ortamda yayımlanmasını bir görev yapmıştır.
Bu kitabın arka kapağı ise “Avrupa Birliği süresince hukuk düzeninin AB normalarına uydurulması kolay olmuyor. Eski anlayışlar alışkanlıklar, direniyor. Çağdaş hukuk anlayışının kolayca içselleştirilmesi ayrı bir toplumsal sorun. Bunun en güzel örneği Çocuk Koruma Yasasında kendisini gösteriyor. Yasa Çağdaş görünümlü ama eski alışkanlıkları içinde barındırıyor. Çocuk Hakları çcuk koruma ve çocuk yargılanması bu yasa da aksıyor.
Çocuğun yargılanmadığı cezalandırılmadığı bir çağdaş dünyada biz çocuklarımızı hala “çocuk ağır ceza mahkemelerinde ” yargılayıp cezalandırıyoruz. Oysa yargılama en erken gençten başlamalı. Ceza değil birey ve eğitim odaklı olmalı. Nihat Tarımeri tüm duyarlılığıyla Türkiye’nin dzüeyine işaret edecek konuları işlediği bu kitapta Türkiye’nin samimiyetini sorguluyor.”
Bir uyarı da önsözde yer almaktadır.
UYARI !!!!!
BİR DOĞA KURALI OLARAK TÜM CANLILAR DOĞAR ,BÜYÜR VE ÖLÜR.
BÖYLE BİR SÜREÇTE; DOĞA BAŞTA İNSANOĞLU OLMAK ÜZERE TÜM CANLILARA ADİL DAVRANARAK HERKESİ BU SÜRECE DAHİL ETMİŞTİR.
DOLAYISIYLA; İNSANOĞLUDA BU SÜREÇTE ÖNCE “BEBEK” SONRA “ÇOCUK” DAHA SONRA “GENÇ” BUNDAN SONRA İSE “YETİŞKİN” VE EN SONUNDA “İHTİYAR” OLUR VE BU AŞAMALARI AYRI AYRI GÜZELCE YAŞAR.
YANİ HİÇ KİMSE EMEKLEMEDEN KOŞAMAZ….
ÖTE YANDAN İNSANOĞLU UNUTKANDIR VE BU SÜREÇTE UNUTMAK İSTEDİKLERİNİ DE UNUTUR.
BU ÇALIŞMA; KONUNUN ÖZELLİLİĞİNDEN DOLAYI SADECE ÇOCUK VE GENÇLİĞİNİ HATIRLAYAN KONU İLE İLGİLİ KİŞİLERE YÖNELİKTİR …
BU NEDENDEN DOLAYI,
BU ÇALIŞMA ; ÇOCUKLUK VE GENÇLİĞİNİ HATIRLAYAMAYAN VEYA HATIRLAMAK İSTEMEYENLERE ÖNERİLMEMEKTEDİR…”
Bu uyarı aynen geçerlidir.
23 Nisanda Çocukların Bayramını kutlamak ve
Evrensel bir çocuk koruma sistemi ile iyi okumalar.
SHU Nihat Tarımeri
Zürih Gençlik Savcılığı (eski) Sosyal Hizmet Uzmanı
DİĞER EK KİTAPLAR : ÇOCUK KORUMA(MA) KANUNU 2 https://www.cocukkorumaturkiye.com/9911-2/
ÇOCUK KORUMA(MA) kANUNU-3 https://www.cocukkorumaturkiye.com/cocuk-korumama-kanunu-3/
Kaynak :https://sosyalhizmetuzmanlari.com/makale/oku/1275/cocuk-korumama-kanunu–i