Çocuk Koruma(ma) Kanunu ve Mustafa Ruhi ŞİRİN’in günlükleri
Çocuk Koruma(ma) Kanunu ve Mustafa Ruhi ŞİRİN’in günlükleri
Bilindiği gibi Adalet Bakanlığı tarafından 4.Haziran 2019 tarihinde “Yargı Reform Stratejisi /YRS” Belgesi kamuoyuna paylaşılmıştır [1].Adalet ve adalet hizmetine yönelik söz konusu olan çeşitli hukuksal sorunlara yönelik açıklamalar belge de yer almaktadır..Tartışmalar için bir zemine neden olmuştur.Bu belgenin arasında bazı hususlar çocuklar açısından da ele alınmıştır. 76. Sayfada Adalet Bakanlığı tarafından yapılan açıklamalar aynı zamanda önemli bir itirafı da öne çıkarmıştır.Görüldüğü gibi 2005 yılından beri söz konusu olan hem Türk Ceza Kanununun 31.maddesi hem de Çocuk Koruma Kanununun 35.maddesi ile adalet sistemine dahil edilen beşyüzbin çocuğun alınlarına yapıştırılan ve lekelendirilen çocuklar arasında küçük bir kısmının temizlenmesi bu belgede hedefler arasındadır.
Günümüzde hala 12 yaşındaki bir çocuğun cezalandırılmasının öncelik olması , bu yönde yer alan “sosyal çalışma görevli” şeklindeki garabet tanımla hem koruma ve sosyal iyileştirme boyutunun engellenmesi hem de savunmasız kılmasıyla cezaevine gönderilmesi ; genel mahkemelerle rahatlıkla tutuklanması vede dünyada karşılığı olmayan çocuk ağır ceza mahkemesinin layık görülmesi bu gerçekler arasındadır.1889 tarihli cezalandırmaya odaklı yaklaşımla çocuk ve gençlerin yarısının hala genel mahkemelerde yargılanmanın mümkün kılınması 5395 sayılı kanunu “Çocuk Koruma(ma) Kanunu” özelliğini de öne çıkarmaktadır.15 yaşındaki bir çocuğun tutuklanma sürecinde intiharı ile ilgili en son Anayasa Mahkemesinde ki karar [2]da hala söz konusu olan adalet ve çocuklara bakışın önemli bir özetidir.
Çocukların korunması ve adalet adına ortaya çıkan vahim durum ve belgede ki açıklamalar yeni düzenlemeyi de gerekmektedir. Ancak yapılan açıklama aynı zamanda “suça süreklenen çocuk” gibi dünyada karşılığı olmayan, masumiyet karinesine aykırı ucube tanımla çocukların alınlarına yapıştırılan lekelere neden olan TCK.31 maddesi ve 15.7.2005 tarihinden beri yürürlükte olan 5395 sayılı Çocuk Koruma Kanunu’na yönelik süreç ve gelişmeler halen yaşanılan sorun ve nedenler çözümleriyle birlikte ele alınmasınıda gerektirmektedir.
Bu kanunun hazırlanma süreci dahil gelişmeler de yer alan Çocuk Vakfı Kurucusu Mustafa Ruhi Şirin [3]önemli bir tanıklık yapmıştır. Gönüllülük açısından çocukları dert edinen ender kişilerdendir. 5395 sayılı Çocuk Koruma Kanunu’na yönelik süreç ve gelişmelere yönelik “Çocuğa Özgü Adalet İçin günlükleri” (Aralık 2014 tarihine kadar olan günlükler) İTİBAR Aylık Edebiyat ve Fikriyat Dergisi’nin Ekim, Kasım, Aralık 2014 tarihli 37,38,39’uncu sayılarında yayımlanmıştır. Çocuğa ve adalete bakışın tarihe not edilmesi açısından da önemli kaynaktır.
Çocuklar konusunda dert edinen Mustafa Ruhi Şirin tarafından yayımlanmış günlükler ise verilmiş izinle aşağıda yer almaktadır.Bu bilgi ve gözlemler çocuklara yönelik yaşanılan sorunlarında yeniden ele alınmasınada neden olmaktadır..
Hem adalet hemde sosyal hizmetlere yönelik katkılarınıza içten teşekkür ederiz. Çocukların korunduğu ve gençlerin adil ve adaletli davranılması beklentisiyle esenlikler.
[1] https://www.memurlar.net/common/news/documents/833082/yrs_tr.pdf
https://www.aksam.com.tr/guncel/yargi-reformu-strateji-belgesi-2019-ne-zaman-aciklanacak-yargi-reformu-son-dakika-aciklamalari/haber-976503
[2] https://www.anayasa.gov.tr/tr/haberler/bireysel-basvuru-basin-duyurulari/cocuk-hakkinda-uygulanan-tutuklama-tedbirinin-olculu-olmamasi-nedeniyle-kisi-hurriyeti-ve-guvenligi-hakkinin-ihlal-edilmesi/
[3] http://www.cocukvakfi.org.tr/
Ekler
Etiket:çocuk koruma