Dul kadına maaş; sosyal yardım bir “Hak” mıdır; yoksa ”Sadaka” mıdır?
Dul kadına maaş; sosyal yardım bir “Hak” mıdır; yoksa ”Sadaka” mıdır?
Hürriyet gazetesinin 10 Mart 2011 tarihli haberlerinin arasında, “Sevgilisi olan dul kadına maaş yok” başlıklı bir haber yayınlandı. 8 Mart Dünya Kadınlar günü kapsamında Başbakan Tayyip Erdoğan’ın Mardin’deki bir toplantıda yaptığı açıklama bu haberlere kaynak olmuştur. Diğer gazetelerde ve internet ortamında da farklı başlıklar altında yer alan bu haber(ler)in alt başlığı ise “Eşi vefat eden kadınlara yapılacak aylık 250 liralık yardım projesinin detayları belli oldu. Aylık, kadının bir erkekle birlikte yaşadığı tespit edildiği anda kesilecek.” şeklinde devam etmektedir.
Bu habere göre, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın Boğaziçi Üniversitesi ile ortaklaşa yaptığı araştırma sonucunda güvencesiz, muhtaç kadınların sayısı 150 bin olarak belirlenmiştir. Bakanlık ise temel ihtiyaçlarını karşılayamayan bu kadınlara yönelik olarak düzenli bir nakdi sosyal yardım çalışmasını hayata geçirmeyi hedeflemiştir. Yardımlar, iki ayda bir 500 lira olarak verilecektir. İhtiyaçlarının olması durumunda Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları tarafından şartlı eğitim ve sağlık hizmetiyle yakacak ve gıda yardımlarından yararlanmaları da sağlanacak. Kadının tekrar evlenmesi, nikâh kıydırmasa bile fiili olarak bir erkekle yaşadığının tespit edilmesi ya da muhtaçlık durumunun ortadan kalktığının saptanması halinde ise yardımların iptal edileceği bilgisi de haberlerde yer almaktadır.
Yardım süreci hedef kitledeki kadınların, Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sisteminde kayıtlı oldukları il/ilçe sınırları içindeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına başvurusu ile başlayacaktır. Başvurudan itibaren tüm işlemler, Bütünleşik Sosyal Yardım Bilgi Sistemi üzerinden yürütülecek. Sistemde dosyası bulunanların, durumu güncellenecek ve mütevelli heyetine gönderilecektir. Dosyası bulunmayanlar için dosya oluşturulacak. Hane ziyareti yapılarak, sosyal inceleme raporu düzenlenecek yine mütevelli heyetine gönderilecektir. Başvuru sahibi çalışabilecek durumdaysa İŞKUR’a kaydı yapılacaktır. Yardım yapılıp yapılmayacağına ise mütevelli heyeti karar verecektir. Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğü, nakdi yardımı bankaya yatıracak. “Hak sahipleri” olarak haberde belirtilen kadınların sosyo-ekonomik ve medeni durumlarında değişiklik olup olmadığı, her ay sistemden yapılacak sorgulamalar ve her yıl yapılacak sosyal incelemelerle takip edilecektir.
3.Dolayısıyla Boğaziçi Üniversitenin yaptığı bir çalışma bağlamında eşleri ölen kadınlardan muhtaçlık durumunda olanlara yönelik bir sosyal yardım programının Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığından başlatıldığı görülmektedir. Bu çalışma ile ilgili bilgiler aynı zamanda Bakanlığın Sosyal Yardım Genel Müdürlüğünün internette yer alan sayfasında .”Eşi vefat etmiş kadınlar için sosyal yardım programı başlatıldı” başlığıyla 28.2.2012 tarihinde duyurulmuştur.
Devamını PDF dosyasından okuyabilirsiniz.