Sosyal çalışma ve Avrupa sosyal şartını doğru anlamak(?)
Sosyal hizmet/çalışma ve sosyal pedagoji konusunda Federal Almanya’da akademik eğitim almış ve halen İstinye Üniversitesi Sosyal Hizmet Bölüm Başkanı değerli meslektaşımız Prof.Dr.İlhan Tomanbay tarafından (1) “SOSYAL ÇALIŞMA VE AVRUPA SOSYAL ŞARTININ DOĞRU ANLAMAK ” (2) başlıklı çalışma verilen izinle tırnak içinde aşağıda yer almaktadır.
16 Nisan 2017 Referandumuyla kabul edilen T.C Anayasa’sında yapılan değişiklikler çerçevesinde yapılan düzenleme ile 04.08.2018 tarihinden yönetim açısından itibaren “Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının” oluşturulması ile sosyal hizmetler açısından “Avrupa Sosyal Şartı” perspektifinde yeni bir yükümlülük öne çıkmaktadır.
Eğitim dahil sosyal hizmetler ile ilgili olarak Anglosakson sistemine yönelik yaklaşım ise bilindiği gibi halen devam etmektedir.Almanya dahil Kıta Avrupası ile de bir ayrışmada söz konusudur. 2004 yılından beri iç hukukun bir parçası olan Avrupa Sosyal Şartı’nı ve de özellikle 14. madde de sosyal hizmetlerden yararlanma hakkı, hak sahipleri için ayrı önem ve yükümlüğü de öne çıkarmıştır.Avrupa Konseyinde resmi dilin İngilizce ve Fransızca olması nedeniyle orjinal iki dili de birlikte içeren sözleşme metninin örneğin Almanca “Jedermann hat das Recht, soziale Dienste in Anspruch zu nehmen.” şeklinde çevrilmesi bunların arasındadır.Diğer dillerde de bu yönde olmasına rağmen söz konusu bu hak ile akademik dahil Türkçede yapılan tercih ve yanlışlıkların hukuksal açıdan bir soruna da aynı zamanda dönüşmektedir. Evrensel kavram ve uygulamanın yerine 2005 den beri “Sosyal Çalışma Görevlisi” şeklinde garabet tanım ile sosyal hizmet konusunda eğitim almamış kişilerin dahil edilmesi de önemli bir gerçektir. Yasal düzenlemeler arasında ”Sosyal Çalışma” gibi uygulamaya yönelik tanımın hala olmamasına rağmen Anayasanın 2, 90 ve 137 . maddeleri için tutarlılık ve uygunluk aranması yerine sosyal hizmet eğitimi dahil katkılar ile yozlaşmaya da ayrıca neden olmaktadır.Yine ASDEP gibi garabet uygulama (3)ile hak sahiplerine ulaşımı engellemeye yönelik kargaşa ve yozlaşma sosyal hizmete ulaşımı da ortadan kaldırmaktadır.
Değerli hukukçulardan Prof.Dr.Tekin Akıllıoğlu tarafından Avrupa Sosyal Şartı için hukuksal açıdan yapılan tespit ve bilgiler aynı zamanda sosyal hizmet için somut kara lekeleri de ortaya çıkarmıştır. (4) Hak sahiplerine yönelik böyle önemli tespit ve bilgi bağlamında SHU Nihat Tarımeri tarafından bu tespit ve bilgiler zaman zaman ele alınmaktadır.Ayrıca görüleceği gibi sosyal hizmet eğitim açısından açık öğretimde öne çıkarılan “Sosyal Hizmet Mevzuatı” gibi kaynaklık için de savunma ve/ya özeleştiri konusundaki belirsizlikler nedeniyle de söz konusu olan “anlama” nın ekte kırmızı şekilde yer alan tespit ve bilgiler ile birlikte ele alınmasını ayrıca gerektirmiştir. Hak sahiplerine yönelik sosyal hizmetler ile ilgili savunuculuk görev ve sorumluluk bağlamında akademik dünya dahil halen söz konusu olan bu çelişkilerin ve sorunların giderilmesi için bir zemin ve davette ortaya çıkmaktadır.
Devamını PDF dosyasından okuyabilirsiniz.