SOSYAL HİZMET UZMANLARININ ROLÜ, EĞİTİMİ VE STATÜLERİ
SOSYAL HİZMET UZMANLARININ ROLÜ, EĞİTİMİ VE STATÜLERİ
(29 Haziran 1967’de Bakan Vekilleri Tarafından Kabul Edilen Tavsiye Kararı)1
“KARAR (RESOLUTION) (67) 16”
S. Sedat Türkeri /Sosyal Hizmet Uzmanı
ÖNSÖZ
Tarihsel süreçten bakıldığında sosyal hizmet bilim ve uygulamaları ile sosyal hizmet mesleğinin evrensel uygulayıcıları durumundaki “Sosyal Hizmet Uzmanlarının” toplumsal rolleri, nasıl bir eğitim sürecinden geçtikleri ve toplumsal statülerinin niteliği, alanda karşılaştıkları sorunlar vb. konular dün olduğu kadar günümüzde de önemini artarak sürdürmektedir. Bu temel konuların her biri ayrı ayrı araştırma konusu olmakla birlikte ülkemizdeki plansız “Sosyal Hizmet Okullaşması” ile büyük çoğunluğu kalite güvencesine henüz ulaşamamış yeterliliği tartışılır eğitim programlarının uygulandığı kurumlarından mezun olanların sosyal hizmet mesleği uygulamaları açısından “risk” oluşturabileceği, mesleğin yozlaşmasına yol açabileceği görülmektedir.
Tüm bu nedenlerle sosyal hizmet kalite güvencesine dayalı program yeterlilikleri ile mesleki yeterliliklerin gündemde tutulması paydaşlarla sürekli olarak tartışılması, sürdürülebilir politikaların geliştirilerek kamuoyu oluşturulması yaşamsal derecede önemli bir konudur.
Bu düşünceden hareketle sosyal hizmet tarihinde bir dönüm noktası olabileceğini düşündüğümüz ve ülkemizin de üyesi bulunduğu “Avrupa Konseyinin”2 29 Haziran 1967 Bakanlar Komitesi Tarafından kabul edilen Sosyal Hizmet Uzmanlarının Rolü, Eğitimi ve Statüleri” başlıklı tavsiye kararının büyük ölçüde günümüze de ışık tuttuğu değerlendirmesinden hareketle sosyal hizmet uygulama alanlarında yer alan sosyal hizmet uzmanları, üniversitelerin sosyal hizmet bölümlerinde görevli akademisyen ve öğrencilerle paylaşılmasında yarar görülmektedir.
EK DEVAM EDİYOR…
NOT : Bu yazı SHUDER Dergisi 2022 (Temmuz-Aralık) /Sf.17-22) nde yer almaktadır.
http://shuder.org/Resimler/e4d5f08a-cafe-4492-a7fe-17e3f7b738d4sosyal-hizmet-2022-2pdf.pdf