Atatürk’ü anmak ve unutulmaması gereken öykü “Türkiye Çocuk Esirgeme Kurumu”
İslam hukukuna göre “hilafet” olarak adlandırılan devlet sistemi bağlamında Osmanlı Hanedanı üyeleri tarafınca monarşi ile yönetilen Osmanlı Devletinin 1.Dünya savaşına katılımı sonunda yenilen ve İtilaf Devletlerince toprakları işgal edilmiş bir ülke söz konusudur. 19 Mayıs 1919 da Mustafa Kemal Atatürk ve Arkadaşları tarafından başlatılan Kurtuluş Savaşı sonunda 29.Ekim. 1929 tarihinde Türkiye Cumhuriyeti yeniden kurulmuştur. 23 Nisan 1920 de Ankara da kurulmuş olan Türkiye Büyük Millet Meclisi aynı zamanda özgür ve eşit yurttaşın inşaası için bu Devrimleri yapmış ve kurumları ile birlikte kısa sürede gerçekleştirmiştir.
95 yılını doldurmuş olan genç Türkiye Cumhuriyetinin arkasına bakıldığında “Türkiye Çocuk Esirgeme Kurumu” gibi bir varlığının olup olmadığını ise genç nesil muhtemelen unutmuştur.Halbuki Kurtuluş Savaşında ilk kurulan kuruluşlardan birisi “Himaye-i Etfal Cemiyeti “dir. “Himaye-i Etfal Cemiyeti” Osmanlı Devleti Meşrutiyet devrinde kurulan darülteylamlarında bir devamıdır. Bu devir dönemlerde biribirini takip eden savaşlarda şehit düşenlerin, göçmen ve mültecilerin,yetimlerini yetiştirilmeye ve ülkeye yararlı kişiler olarak kazandırılmaya çalışılmıştır.
30 Haziran 1921 tarihinde Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürkün emirleriyle Ankara’da ““Himaye-i Etfal Cemiyeti” adı ile yeniden kurulmuştur.Kurtuluş Savaşı yıllarındaki amacı,savaş sırasında cephe gerisinde bakacak kimsesiz olmayan çocuklara ve şehit çocuklarına bakmak olmuştur.Daha sonraki yıllarda kimsesiz çocuklarla ilgili çalışmalara devam edilmiştir.M.K.Atatürk ve Arkadaşlarının devrimleri ile birlikte çocuklar için yurttaşlık dayanışmasını da öne çıkaran yapı,kurum vede uygulamaları da öne çıkarmıştır. Günümüzde Sivil Toplum Örgütü şeklinde adlandırılan STKlar içinde önemli bir öncülük yapmıştır. 1929 yılında yaşanılan büyük ekonomi krizi birlikte değerlendiğinde böyle bir yapılanma ve destek önemli bir Türk mucizesidir.Unutulmaması gereken öykü ve destanın devamı olarak 1935 yılında “Himaye-i Etfal Cemiyeti” adı “Türkiye Çocuk Esirgeme Kurumu” olarak değiştirilmiş ve çocukların güven alanı olan kurum 26.kasım 1937 tarihli ve 1223 sayılı Bakanlar Kurulu kararıyla da kamu yararına çalışan dernekler sayılmıştır.
Bir toplumun geleceği çocukların fiziksel gelişmesinin yanı sıra kişisel ve sosyal gelişimlerine yönelik yardımseverlik ve yurttaşlık dayanışması açısından da gönüllüğü ve kültürünü oluşturmaya yönelik öncülük,yaklaşım ve yapılanma aynı zamanda genç Türkiye Cumhuriyetinin önemli bir ürünü olmuştur. Bu mucize , anılar ve miras adı,sembolü ile birlikte bilindiği gibi 2011 yılında 633 Sayılı Kararname ile “Türkiye Çocuk Esirgeme Kurumu”nun ortadan kaldırılmıştır. Ancak ve buna rağmen 10 Kasım 1938 de vefat eden Mustafa Kemal Atatürkü anmak ,devrimlerden biri olan ve çocukların geleceğinin inşaası için himayesine alınan Türkiye Çocuk Esirgeme Kurumunu hatırlamak bu görev ve sorumluluğun arasındadır.
2011 yılında ortadan kaldırılan Türkiye Çocuk Esirgeme Kurumu’nun tarihini kısaca özetleyen ve derleyen Sosyal Hizmet Uzmanı Turgay Çavuşoğlu’nun çalışması Mustafa Kemal Atatürk’ ü rahmetle ve şükranla anmak içindir.
Emanetlerin ve mirasların takibi için rahat uyu Atatürk.
Devamını PDF dosyasından okuyabilirsiniz.
Ekler
Etiket:Atatürk, çocuk esirgeme kurumu