“Yargı Reform Stratejisi 1.Paket” ve çocuklar dahil adalete, hukuka aykırılığı engellemek için çağrı
“Yargı Reform Stratejisi 1.Paket” ve çocuklar dahil adalete, hukuka aykırılığı engellemek için çağrı
Adalet hizmeti açısından ortaya çıkan sorunları gidermek için Haziran 2019 yılında Yargı Reform Stratejisi Belgesi yayınlanmıştır.Bu belge ve yapılan tartışma sonucu “Yargı Reformu Stratejisi 1.Paket” şeklinde taslak metinde yayınlanmış olması aynı zamanda adil ve adaletli davranılması içindir. Adalet ise sadece hukukçuları değil sosyal hizmetleri de özellikle ilgilendirmektedir..
Adalet hizmetin tamamlayıcı unsuru olan sosyal hizmetler ile ilgili boyut dahil halen söz konusu yasalardaki bazı düzenlemeleri değiştirmeye yöneliktir.. Çocukların korunmasına yönelik Çocuk Koruma Kanunda yer verilen ve sosyal hizmet konusunda eğitim almamış kişilerin benzer kılmasına yönelik “ sosyal çalışma görevlileri” şeklinde garabet/ucube tanımla adalet ve sosyal hizmetlerden bahsedilmektedir. Yine kısaca görüleceği gibi yer verilen düzenlemeler arasında Aile Mahkemeleri ile ilgili kanunda 1982 yılında ortadan kaldırılan pedagoji bilimine rağmen “pedagog” ibaresinin israrla ve sosyal hizmetleri benzer kılmaya yönelik garabet bakış ortaya çıkan hukuk ve adalete aykırılığı taslak metinde ayrıca öne çıkarmaktadır.
Ayrıca bilindiği gibi duruşma salonunda hala savcı ve avukatların eşit konumda olmadığı bir adalet için bir düzenleme örneğin bu metinde yoktur.Belgede yer verilen açıklama ile hala her sene 500 bin çocuk ve gencin alınlarına yapıştırılan lekelerin durduğu bu durumda söz konusudur. Bu bakışla 12 yaşındaki bir çocuk genel mahkemeler tarafından hala adalet adına tutuklanabilmektedir.”Suça sürüklenen çocuk” gibi garabet tanımla ve ortaklıkla lekelendirilmektedir.
Adalet adına çocukları ve gençleri de içeren bazı düzenlemeler Türk Ceza Kanunu ve Ceza Muhakemesi Kanun’da ki bazı maddeler de ele alınmıştır. Kısaca ele alındığında da uzlaştırma ve mağdurlar ile ilgili düzenlemelere yönelik taslak metinler ile birlikte Denetimli Serbestlik Hizmetleri Kanunda yer alan sosyal inceleme/araştırma ile ilgili boyutlar tasarı metinde yer almaktadır.Çelişkiler ve aykırılıklarıda birlikte içermekte olup evrensnel değer ve ilkelerden uzak bir bakış metinde yansımaktadır.
Bu düzenlemelerle de 15 yaşındaki bir çocuğun genel mahkemelerde tutuklanması ve intihar etmesi gibi benzer durumları engellemek oldukça uzaktır..
Söz konusu ekte yer alan tasarı metinde ki düzenlemeler için Anayasaya uygunluk ve tutarlık arandığı takdirde halen Anayasa ve Sözleşmelere aykırı hususların çocuk ve gençler açısından aynen devam ettirilmek istendiği de açıkça görülmektedir.
Anayasa ve adalet,açısından sosyal hizmetleri de içeren İnsan Hakları Evrensel Bildirisi,Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi vede Avrupa Sosyal Şartının yanı sıra Çocuk Haklarına Dair Sözleşmesi ile önsözde yer alan Pekin Kuralının bu metinler ile birlikte ele alınması insanlığın aranmasını da gerektirmektedir.
Bu aykırılığın devamı bağlamında ortaya çıkacak hukuksal aykırılıkların ve sorunun giderilmesinine yönelik süreç ve yöntemlerin birlikte ele alınması; gereği vede çözümlerinde belli olması açıklanmış olan taslak metin için ayrıca önemlidir. Değerlendirmesi ve katkılar içinde bir çağrıdır.
Çığlıktır.
Çocukların yanında olmanın ve savunmanın huzuru için iyi tartışmalar.
Ekler
Etiket:yargı reform stratejisi