ADALET,HUKUK VE SOSYAL HİZMETE SAYGI İÇİN ÇAĞRI -1 ADALET VE SOSYAL HİZMET AÇISINDAN SUÇ MAĞDURLARINA DESTEK İÇİN “ADLİ DESTEK GÖREVLİLER” ;
ADALET VE SOSYAL HİZMET AÇISINDAN SUÇ MAĞDURLARINA DESTEK İÇİN “ADLİ DESTEK GÖREVLİLER” ;
İSTANBUL SÖZLEŞMESİ DAHİL HAK İHLALLERİ VE MAĞDURİYETLER İÇİN ADALETE,HUKUKA VE SOSYAL HİZMETE SAYGI İÇİN ÇAĞRI
SHU Nihat Tarımeri
ÖNSÖZ
Zehirli ağacın meyvesi de zehirlidir.
SUÇ MAĞDURLARI VE “ADLİ DESTEK GÖREVLİLER”
- Bilindiği gibi 6.2020 tarihli ve 63 sayılı “Suç Mağdurlarının Desteklenmesine dair Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi “ ile de ilgilidir. Mağdur hakları açısından 2012 yılından beri suç mağdurları ele alınmaya başlanmıştır. Bu eksikliği giderilmesi bağlamında suç mağdurlarına sağlanan hizmet ve yardımlara ilişkin esasları ve bu hizmetlerin yerine getirilmesine dair görev, yetki ve sorumlulukları düzenlemek ; soruşturması ve kovuşturması Türkiye’de yürütülen suçlar nedeniyle ortaya çıkan mağduriyetler hakkında uygulanır şeklinde kararname amaçlanmıştır.
- Geçici 1 madde dışında 18 maddeyi de içeren Kararnamede ve Tanımlar arasında 2/1 inci maddesinin e fıkrasında ise “Bu Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle verilen görevleri yapmak üzere adliye bünyesinde kurulan “ şeklinde “Müdürlük“ tanımlamasıyla “Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Müdürlük” lerin adliyeler kurulması amaçlar arasındadır.Bu yöndeki yapılanma açısından 2/1- a maddesine göre adliye bünyesinde “psikolog”, “pedagog” ve “sosyal çalışmacı” kadro ve görevleri “adli destek görevliler” şeklinde de tanımlanmıştır. Adalet hizmetine yönelik farklı farklı uzmanlığın göz ardı edilmemesinin yanı sıra rol ve görevin açık açık belli olmadığı böyle bir görevlilerin suç mağdurları dahil çeşitli adalet hizmetince verilmek istendiği de hedeflenmiştir.