SOSYAL HİZMET ve SAĞLIK ALANINDA MESLEKİ EĞİTİM VE UYGULAMALARIM-Dr. Tevfik Çevikbilen
SOSYAL HİZMET ve SAĞLIK ALANINDA
MESLEKİ EĞİTİM VE UYGULAMALARIM
Dr. Tevfik Çevikbilen
ÖNSÖZ
Her insanın bir yaşam öyküsü vardır. Hafızada iz bırakan, çocukluk, okul, erkekler için askerlik, emekli olduktan sonra da iş ve meslek anıları, dost meclislerinde yad edilir, paylaşılır.
Bazı üniversitelerde, verdiğim eğitim, araştırma ve danışmanlık hizmetleri yanında, talep üzerine, üniversiteler başta olmak üzere, çeşitli platformlarında, çalışma yaşamımda ve emekliliğim sonrası, bilgi ve deneyimlerimi, zaman zaman, sunu halinde paylaşımlarım olmuştu. Geçenlerde bir grup sanat dostlarımla, bazı anekdotları paylaşırken, anılarımın yazılı hale getirilmesini, bilgi ve deneyim aktarımı konusunda, talep ve teşvik almıştım. Meslektaşım ve sınıf arkadaşım, mesleki ve çalışma yaşantıma tanık olmuş eşim Tülin Çevikbilen (Efeoğulları) de, korona döneminde evde kalmanın, anılarımı yazılı olarak dile getirmek için bir fırsat olacağı yönündeki telkinleri sonrası, bilgi ve paylaşımda bulunmanın, gençlere yol gösterebileceğini düşünür hale gelmiştim.
Meslektaşım Turgay Çavuşoğlu, beni arayarak, bir genç sosyal hizmet uzmanının mesleki yayınlarımdan bir alıntı yaptığını bildirmişti. Sevgili meslektaşım, mesleki yaşantımda, bilgi eğitim ve deneyimlerimi yazılı hale getirme konusunda teşvik ve öneride bulunmuştu. Hatta, iki ay sonra tekrar beni arayacağını ve yazmada hangi aşamaya geldiğimi izleyeceğini de kaydetmişti.
Sosyal Hizmet Mesleki eğitimi; Sağlık Bakanlığı’nda Sosyal Hizmetler Genel Müdürlüğü’ne bağlı olarak Sosyal Hizmetler Akademisi adı ile 1961 Yılı’nda, Ankara/Yenişehir semtinde, Halk Sokak’ta beş katlı bir binada başlamıştı. Her katta sadece bir sınıf, idari ofis ve asistan odaları mevcuttu. Birinci sınıf dördüncü katta, dördüncü sınıf birinci katta idi. Giriş katında ise, öğrenci dernek ve teksir odaları, çay ocağı ve kantin vardı. Bizim dönem mezun olduktan sonra, Keçiören’de yeni inşa edilen binada eğitim devam etmişti. Yani Halk Sokak’taki binada eğitim, 1961-1971dönemisonuna kadar on yıl sürmüştü. Bu binadan eğitimini tamamlayarak mezun olanlara ilk mezun uzmanlar denilmişti. Mezunlar, Sağlık Bakanlığına bağlı kurum ve kuruluşlara atama yapılıyordu. Öğrencilerin tamamına yakını, talepleri halinde, mecburi hizmet karşılığı burs alıyorlardı. Mezuniyet sonrası atama yerleri kura ile belirleniyordu. Yani burs alsın almasın mezuniyet sonrası iş garantisi vardı.
Ayrıca, SB. Sosyal Hizmetler Genel Müdürlüğüne bağlı olarak, Sosyal Hizmetler Enstitüsü ve kütüphane aynı semtte, ayrı binada hizmet veriyordu. Kütüphane de Akademi ile birlikte Keçiören’e nakledilmişti.
Bu yıl, Sağlık Bakanlığına bağlı olarak kurulan Sosyal Hizmetler Akademisi’nde mesleki eğitimin verilmeye başladığı (1961) yılından itibaren 60. Yıl, Akademi mezuniyetimin ellinci yılı oluyor. 50 ve 60. Yıl anısına, eğitim ve mesleki yaşantım süresince tercihlerimi,
deneyimlerimi ve kazanımlarımı, gençlere rehberlik edebileceği yönündeki teşvik ve düşünce ile bu sunuyu hazırlamış bulunuyorum.
Yaşantımdaki; duygu, düşünce ve kararlarımda etkili olan, özellikle, sosyal hizmet (psiko-sosyal) ve sağlık alanında, bilgi, eğitim, deneyim, gelişim, ilke ve kazanımlarım hakkında yararlı olabilmesi dileği ile bu sunuyu hazırlamaya çalıştım. Yazım aşamasında; lisans öncesi edindiğim bazı bilgi ve deneyimlerimle, özellikle Akademi yıllarındaki uygulamalı çalışmaların meslek hayatımdaki izlerini de sizlere sunmadan geçemeyeceğimi fark ettim. Aşağıda kaydetmeye çalıştığım, lisans önceki kazanımlarımın, meslek seçimim ve Akademi eğitim dönemimin, daha sonraki uygulamalarımla doğrudan ilgili ve etkili olduğunu görebileceksiniz.
Bu sunumu yazmamı teşvik eden başta eşime ve meslektaşım Turgay Çavuşoğlu’na ve sanat çevresi dostlarıma teşekkür ediyorum. Yaşantım boyunca karşılaştığım güçlüklerle mücadele etme, karar verme aşamasında alternatifli düşüncelerimin, başarı sağlama azim ve çabalarımdaki yöntemlerimin, genç meslektaşlarıma örnek ve rehber olabilmesin i diliyorum.
Dr.Tevfik Çevikbilen
EKTE DEVAM EDECEK..