5395 SAYILI “ÇOCUK KORUMA(MA) KANUN”NU VE “TBMM” DE Kİ TUTANAKLAR;
5395 SAYILI “ÇOCUK KORUMA(MA) KANUNU” VE TBMM’DE Kİ TUTANAKLAR;
YOZLAŞTIRILMIŞ SOSYAL HİZMET VE ADALET İÇİN YÜZLEŞMEYE DAVET…
SHU Nihat Tarımeri
Zehirli ağacın meyvesi de zehirlidir.
1.2000’li yıllarda Avrupa Birliği ilişkileri bağlamında Türk Ceza Kanunu (TCK) dahil yeni yasaların düzenlenmesini gerektirmiştir. Bu amaçla çocukların yargılanması dahil yeni düzenlemeler planlanmıştır. Bu süreçte Adalet Bakanlığınca bir komisyon da kurulmuştur. En son olarak Prof.Dr.S.Dönmezer başkanlığında bir tasarı da söz konusudur. Adalet Bakanlığı tarafından 502 maddeyi içeren tasarı bilindiği gibi 2003 yılında TBMM de sevk edilmiştir. Adalet Alt Komisyonu tarafından bu tasarı yeniden ele alınarak 346 maddeye indirmiştir. TBMM de kabul edilerek yürürlüğe girmiş olup bu süreçte yansıtılan bilgiler tarihe not etmek açısından ayrı önemdedir [1].
2.Üç doçent akademisyenin ve iki tetkik hâkimin katkıları ile yeniden ele alınan tasarı çocuklar içinde geçerli olmuştur. Görüldüğü gibi Adalet Bakanlığı tasarısında yer alan 28 madde (md.100-128) bilindiği gibi 31.madde de yeniden düzenlenmiştir[2].Çocuklar ile ilgili yaşanılan böyle bir süreçte ceza sorumluluk açısından 1926 tarihli TCK’nın devamı bağlamında çocukluğun, geleceğinin çalınması ve yaptırımlara maruz kalması da hâlâ mümkündür.
3.Bu süreçte çocuk koruması başlığı altında 2005 yılında Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanmış bir tasarı da TBMM de ele alınmıştır. 5395 sayılı “Çocuk Koruma Kanunu (ÇKK)” 01.07.2005 tarihinde yürürlüğe de girmiştir. Sosyal çalışma görevliler ile ilgili iki düzenleme dışında kanun halen yürürlüktedir. Adalet Komisyonunda yapılan görüşmeler sonucu bir süreçte yaşanmaktadır. Gerekçe ve tasarı dahil TBMM de yer alan bilgilerin [3] yanı sıra yaşanan sürecin birlikte ele alınması gerektirmektedir. ÇKK ile medeni hukuk açısından çocukların korunması ve bu yönde önlemler, tedbirler açısından bazı uygulamalar bu şekilde kanunlaşmıştır.
….
EKLERDE DEVAM EDECEK.
NOT: İki yazının birlikte ele alınması önerilmektedir.